De geschiedenis van mijn bedrijf begint in 1999 toen ik afscheid nam van de loondienst (ik werkte bij een theaterbureau) en zelfstandige werd. Ik had ruime ervaring met het kluswerk en enorme zin er mijn brood mee te verdienen, maar nog geen klanten… Wel een aardige werkplaats, een klein bruggehuis bij brug 400 op de hoek van de Amsteldijk en de Amstelkade, dat trouwens onlangs samen met de brug geheel is gerestaureerd [zie hier]. Dit bruggehuis in de vorm van een zeshoek gaf het idee voor de naam van mijn bedrijf: Hexagon (Grieks voor zeshoek).

Na een startfase van ongeveer een jaar stond ik op eigen benen. De opbouw van een klantenkring kon beginnen. Dit was, en is, belangrijk voor mij: een goede relatie met mijn klanten, die liefst verder gaat dan die ene klus. Gelukkig heb ik met velen, particulieren en bedrijven, zo’n band kunnen opbouwen.

Hoe ontwikkel je je als klusser in de moderne tijd? De techniek staat niet stil, en de bouwwereld is grotendeels een technische aangelegenheid. De filosofie van waaruit je werkt is echter ook belangrijk. De ontwikkeling van nieuwe materialen en technieken in de meubel-, afbouw- en de installatiewereld heeft de afgelopen decennia bepaald niet stilgestaan: nieuwe (kunst)vezelplaten, isolatiematerialen, pleisters, verven, lijmen, energiesystemen enzovoort. Niet alles is beter dan het was, maar je moet het wel bijhouden. Een andere trend is het belang van “maatwerk”. Vrijwel niemand wil nog een standaarduitvoering. Je moet bereid zijn met een klant vaak elk detail uitvoerig te bespreken om tot een bevredigend resultaat te komen. Dat gaat niet vanzelf, dat moet je leren. Ik heb er inmiddels veel plezier in om deze “onderhandelingen” te voeren, ook omdat ik heb gemerkt dat het de tevredenheid achteraf enorm verhoogt, ook bij mij!

Een ontwikkeling die voor mij veel betekent is het zogenaamde “groene” of ecologische bouwen. Dit is een manier van bouwen die al begint in de ontwerpfase, waarin je niet kijkt naar “wat kan ik maximaal krijgen” op technisch gebied binnen mijn budget, maar naar “wat doet het met mij als mens en met mijn leefomgeving”. Dat laatste kun je betrekken op de uitvoering van de klus: kies ik voor reparatie en hergebruik of voor weggooien en vervanging. En kies ik dan voor synthetische producten of voor alternatieven uit de biologische sfeer (hernieuwbaar, niet-giftig). Ook de ambachtelijkheid speelt een rol: iets wat met handen gemaakt is heeft een kwaliteit die een fabrieksproduct nooit zal hebben: het “leeft”.

Naast het klussen ben ik in de laatste tijd actief als begeleider van renovatieprojecten en het beheer van panden. Hier kan ik mijn veelzijdigheid op klusgebied inzetten voor het begeleiden van een verbouwing of een ander klusproject ten behoeve van klanten die hiervoor zelf niet de ervaring en de expertise bezitten.

Tot zover mijn verhaal. Tot ziens bij de volgende klus!

Met hartelijke groet,

Mark van Duijn

Fa Hexagon